Doprava zdarma pryč 1 165,00 Kč
Uložit do nákupního seznamu
Vytvořte nový nákupní seznam

Telekomunikace v předválečném Polsku

2022-10-14
Telekomunikace v předválečném Polsku

Popis obrazu: Stojan na poštu, telegrafy a telefony. Viditelné moderní telefony, automatická ústředna na zdi, vodotěsná a plynotěsná zařízení po stranách. Datum události: 1937-11. Kapela: Concern Illustrated Daily Courier - Archiv ilustrací. 

Téměř každý z nás má dnes moderní smartphone a pouzdro na telefon. Počátky telekomunikací v Polsku však nebyly pestré a shodují se s velmi smutným historickým obdobím u nás. Naše země byla tehdy rozdělena a právě díky dělicím pravomocem u nás začaly fungovat první telefony a telefonní sítě. Jaká byla éra telekomunikací v předválečném Polsku? Kdy se telefon stal dostupným pro veřejnost?

Fights of Legions National Digital Archives Signatura: 1-H-199-3
Popis obrazu: Skupina legionářů s koňmi u plotu. Vpravo obsluhují polní telefon dva legionáři. Datum události: 1914 - 1918 NAC. Kapela: Concern Illustrated Daily Courier - Archiv ilustrací.

První telefony v 70. letech 19. století


V éře jednadvacátého století nás baví stále modernější smartphony. Neomezené možnosti znamenají, že stojíme pouze před dilematem, jaké pouzdro na telefon vybrat. Na to jsme museli dlouho čekat. První telefonní přístroj v naší zemi se objevil v roce 1877, několik měsíců poté, co se Alexander Graham Bell podělil o svůj patent se světem.

První telefony byly extrémně nespolehlivé, o čemž svědčí zprávy z testů provedených v průběhu následujících let. Hlavní nevýhodou byla špatná kvalita zvuku. Mluvit na první hovory bylo možné pouze v absolutním tichu. Během několika dalších let však byly vyvinuty první telefony a spuštěny první telefonní sítě na světě.

1882 - první telefonní linka v Polsku

V polských učebnicích dějepisu se v průběhu let opakovala chyba, že první telefonní linka u nás byla spuštěna v roce 1881. Dnes však můžeme předpokládat, že správné datum je rok 1882. Tehdy byla spuštěna první síť ve Varšavě s přibližně 200 čísly. Naprostá většina z nich byla vyhrazena úřadům a státním institucím. Koncem roku 1885 bylo již registrováno 520 předplatitelů. Na výrazný rozvoj polských telefonních sítí si však musely počkat až do 20. století.

Julien Moreau Podpis: 1-E-4206 Národní digitální archiv
Popis obrazu: Julien Moreau, ředitel Veřejné bezpečnosti - situační fotografie (telefonování). Datum konání: 1932. Kapela: Koncern Ilustrowany Kurier Codzienny - Archiv ilustrací. LISTY.

Telefonáty v předválečném Polsku

V meziválečném období se na vlastní telefon mohli spolehnout jen ti nejvýznamnější lidé v zemi. Drtivá většina kamer byla pod kontrolou ministerstev pošt a telegrafů. Abyste mohli mluvit po telefonu, museli jste jít do takového bodu, zaplatit poplatek a objednat si hovor. Největší pošty měly několik kamer, takže vysoká úroveň soukromí nebyla možná. Byl to tehdy oxymoron, vezmeme-li v úvahu, že naše rozhovory mohla poslouchat paní z ústředny, která vyřizovala hovory.

Kolik stála telefonická komunikace? Záleželo do značné míry na vzdálenosti, kterou jsme se chystali dovolat. Za telefonní hovor z Varšavy do Lodže byly denní poplatky 1 PLN za minutu (asi 10 PLN na dnešní peníze). Telefonní hovor z Varšavy do Krakova stojí 1,17 PLN za minutu. Mluvíme o situaci, kdy jsme si objednali pohovor, na který jste museli čekat i pár hodin. Existovala také služba tísňového volání, za kterou jste zaplatili dvakrát tolik. Telefonní hovory stojí přes noc o něco méně.

Telefon v předválečném Polsku jen pro pár

V letech 1918-1939 byl telefon mnohem běžnější než na konci 19. století. Stále to byl vynález zcela nedostupný v domově průměrného Kowalského. Těsně před vypuknutím války připadalo na 1 000 obyvatel Polska jen 6,5 šťastných majitelů vlastních fotoaparátů. Ve druhé polovině 20. let už byly telefony v některých prodejnách, ale i na kolejích, díky čemuž mohlo jeho schopností využívat více lidí. A když si pomyslíme, že o několik desítek let později používáme soukromé fotoaparáty a vybíráme si různé obaly na smartphony.

Zajímavé je, že i přes takto omezený přístup k telefonům se v tomto období objevil i v Polsku fenomén ... stalking. To bylo obzvláště problematické pro krásné ženy z vyšší společnosti, které měly vlastní telefony. Mezi příklady patří například členové Sejmu 2. a 3. funkčního období. Existuje příběh, ve kterém j

Doporučeno

pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel