Uložit do nákupního seznamu
Vytvořte nový nákupní seznam

Dobrá a velká baterie, základ pro pohodlné používání moderních smartphonů

2022-12-02
Dobrá a velká baterie, základ pro pohodlné používání moderních smartphonů

Dnešní uživatel chytrých telefonů má velká očekávání. Ne bez důvodu, protože vlajkové modely smartphonů mají natolik vylepšené technologie, že si na všestranné pohodlí rychle zvykáme.

Jedním z nich je zvyšující se výdrž baterie, díky které můžeme pomocí smartphonu realizovat mnoho projektů.

Smartphone dnes není jen funkcí volání a psaní textových zpráv, ale také přístupem do kalendářů, projektů, přístupem k důvěrným datům v podobě účtů a také navigací, které jsou celý den v pohybu. Jak je vidět, dnešní chytré telefony se vyznačují celou řadou úkolů, které je nutné splnit, aby s námi, tedy svými uživateli a neustále rostoucími potřebami, držely krok.

Výrobci to dobře vědí

Proto jsou nové modely telefonů, jako je Samsung Galaxy S20, Xiaomi Redmi Note 8 Pro nebo i americký konkurent, iPhone 11 Pro Max, modely telefonů, které se stále více zaměřují na baterie a délku provozu telefonu.

Zajímavé je, že ne vždy může za délku provozu našeho telefonu baterie. To je ovlivněno mnoha prvky včetně optimalizace telefonu. Dokonalým příkladem toho je smartphone iPhone XR, u kterého výrobce neuvádí kapacitu baterie. Znalí lidé ale dobře vědí, že se jedná o telefon s relativně menší baterií oproti konkurenci. Telefon totiž funguje mnohem déle než konkurenční telefony na stejné úrovni.

Jak jsou na tom ostatní značky? Například Motorola se snaží stále více vyvíjet své baterie, což dokazují modely Motorola Moto G7 Power a Motorola Moto G8 Power. Jak název prozrazuje, jedná se o modely vybavené vyššími verzemi baterie.

Nepochybný lídr na trhu telefonů, kterým je Samsung, používá velmi širokou škálu telefonů s různými bateriemi. Příkladem jsou telefony Samsung Galaxy A30S a Samsung Galaxy Note 9, jejichž kapacity baterií se výrazně liší.

Ostatní výrobci, nabízející modely jako Huawei Mate 20 nebo Google Pixel 3XL, se snaží trendy sledovat, ale v praxi to může být obtížné.

Formátování baterií v telefonech – mýtus, který je již dávno pryč

Pokud nás dodnes někdo nabádá k naformátování baterie, znamená to, že nemá aktuální znalosti o baterii. Formátování baterií byl problém v 90. letech, kdy jsme museli formátovat baterie NiMH. Na úplném začátku, když se nám telefon dostal ze salonu nebo z obchodu do rukou, jsme museli baterii naformátovat a nabíjet často dlouhé hodiny.

Staré modely vyžadovaly formátování baterie po dobu až 9 hodin. Vzhledem k tomu, že i jeden telefon vydržel vícenásobnou výměnu baterie, to bylo pro uživatele mobilních telefonů v té době docela utrpení.

Naštěstí se trend velmi rychle změnil a s vylepšováním nových baterií v mobilních telefonech a následně chytrých telefonech zmizela nutnost baterii formátovat. Díky tomu při koupi nového telefonu nejsme povinni baterii dlouho formátovat. Samotná doba nabíjení baterie se také velmi zrychlila, takže se dnes můžeme těšit z baterií, které po zakoupení rychle nabijeme (ale neformátujeme).

Doporučeno

pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel