Doprava zdarma pryč 1 165,00 Kč
Uložit do nákupního seznamu
Vytvořte nový nákupní seznam

Jak funguje indukční nabíječka pro telefon?

2022-08-26

Indukční nabíjení je technologie známá již řadu let, na trhu mobilních telefonů se však používá teprve nedávno. Prvním modelem, který zavedl Qi do světa mobilních telefonů, byla Nokia Lumia. Finskou společnost rychle následovali další výrobci. Přestože je to již osm let, indukční nabíjení je stále funkcí přítomnou pouze u dražších vlajkových lodí. Jak funguje indukční nabíječka? Je možné takto nabíjet telefony bez Qi modulu?

Indukční nabíjení – o jaký proces jde?

Nabíječka má dlouhý spirálový kabel, který je vysílací cívkou. Do cívky je přiváděn střídavý proud, který vytváří elektromagnetické pole v blízkosti nabíječky. Je to elektromagnetické pole, které nám umožňuje nabíjet telefon bez připojování jakýchkoli drátů. K tomu ale potřebujete přijímací cívku umístěnou v mobilu. Běžně tomu říkáme modul Qi. Příklady telefonů vybavených takovým modulem jsou modely Samsung Galaxy S20 a iPhone SE 2020.

Rychlost nabíjení ovlivňuje mnoho faktorů: kvalita nabíječky, ale i její technický stav, typ baterie nebo používání telefonu při nabíjení. V cestě bude také pouzdro na telefon, pokud není určeno pro indukční nabíjení. Čím dále jsou vysílací a přijímací cívky, tím rychleji bude proces nabíjení probíhat. Takže způsob, jakým váš telefon sedí na nabíječce, je velký rozdíl!

Typy indukčních nabíječek

Nejoblíbenější jsou nabíjecí stanice ve tvaru kola. Připojte nabíječku ke zdroji napájení, umístěte ji na vhodné místo a položte telefon na rovinu obrazovkou nahoru. Velmi podobně fungují nabíječky v podobě stojánku. Jejich výhodou je možnost nastavení úhlu sklonu, což se hodí, když při nabíjení něco sledujeme na displeji svého smartphonu. Součástí prodeje jsou i autonabíječky s držákem. Zajímavým řešením je speciální pouzdro pro chytré telefony. Jedná se o řešení určené pro modely bez modulu QI. Telefon vložíme do takového krytu (dříve zaháknutím kabelu) a položíme na nabíječku.

Smartphony vybavené funkcí indukčního nabíjení
Indukční nabíjení bylo zavedeno do mobilních telefonů v roce 2012. Navzdory času není tato funkce stále dostupná veřejnosti. Modul Qi nemusí mít ani oblíbené vlajkové lodě slavných značek. Pokud jde o levné telefony s bezdrátovým nabíjením, Xiaomi je na tom dobře. Koupíme modely s touto možností pod 1000 PLN. K radosti „jablečných“ fanoušků má indukční nabíjení nový iPhone SE 2020, který lze pořídit za něco málo přes 2000 PLN. Z dalších značek můžeme doporučit Samsung Galaxy S20 a Huawei P30 Pro.

Jak nabíjet indukční smartphone bez modulu Qi?

Jelikož se indukční nabíjení obvykle přiřazuje dražším modelům telefonů, rozhodli se kreativní uživatelé vytvořit mnohem levnější alternativu, která umožní bezdrátově nabíjet telefony bez Qi modulu. Takovou možnost nabízí speciální pouzdro na telefon s přijímací cívkou. Pouzdro má kabel, který lze zapojit, stejně jako tradiční nabíječku. Poté lze telefon v takovém případě umístit na nabíječku a užívat si větší pohodlí.

Indukční nabíjení - hlavní výhody a nevýhody

Začněme výhodami. Indukční nabíjení je skvělá vymoženost, která snižuje nutnost hledání správné nabíječky. Nabíječka Qi se hodí pro všechny telefony vybavené tímto modulem. Je velmi bezpečný a zároveň je další ozdobou našeho stolu. Zabírá málo místa, takže si ho můžeme vzít vždy s sebou.

Indukční nabíjení však není bez nevýhod. Za prvé, je zřetelně pomalejší než tradiční způsob nabíjení. Hodně také záleží na způsobu umístění telefonu a na tom, zda jej při nabíjení používáme. Indukční nabíječky mohou také zkrátit životnost baterie. To vše kvůli vysokým teplotám porostu při generování elektromagnetického pole. K dispozici jsou nabíječky s vlastním chlazením, pak ale musíte počítat s tím, že se ozve zvuk malého ventilátoru.

Doporučeno

pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel