Uložit do nákupního seznamu
Vytvořte nový nákupní seznam

Technologie 5G – výhody a nevýhody

2022-10-21

V květnu 2020 byla spuštěna první 5G síť v Polsku. Jde o nejnovější standard mobilní sítě, který má v příštích letech nahradit 4G/LTE. V síti narážíme na četné diskuze související s možnou škodlivostí 5G sítě. Došlo dokonce k vandalismu proti stožárům mobilních telefonů. Pojďme si ověřit, co technologie 5G skutečně je, jaké možnosti nám může nabídnout a jaké jsou její největší výhody a nevýhody.

Síť 5G nám nabídne rychlost a spolehlivost

Schopnosti 5G sítě mají výrazně převyšovat standardy LTE. Rychlost přenosu dat pro sítě 5G je až 20 Gb/s pro stahování a až 10 Gb/s pro upload. Kromě toho je nejnovějším standardem minimalizace problémů se zpožděním. Nová technologie je také odolnější vůči zátěži. Síť 5G bude podporovat až milion zařízení v okruhu jednoho kilometru čtverečního! Jedná se o úvod do moderních řešení, jako je internet věcí nebo chytrá domácnost. Další výhodou technologie 5G bude podle specialistů větší spolehlivost.

Kdo bude moci využívat 5G síť?

Stejně jako v případě obecně dostupné 4G / LTE sítě bude 5G síť dostupná všem lidem se zařízeními, která nový standard podporují. Budete také potřebovat předplatné mobilního operátora nabízejícího standardy 5G. V současné době je Plus jediným operátorem se sítí 5G v několika polských městech. Situace je dynamická, a proto by měl být standard během několika příštích let obecně dostupný. Budu potřebovat speciální pouzdro na telefon? Rozhodně ne. Vše, co potřebujete, je moderní smartphone přizpůsobený této technologii.

Technologie 5G otevírá dveře moderním technologiím


Internet věcí je velmi populární pojem. Tisíce různých zařízení propojených a vzájemně spolupracujících. Příkladem využití tohoto konceptu je Smart Home, stejně jako Smart City. Implementaci tohoto konceptu umožní technologie 5G odolná vůči vysokému přetížení. Síť najde uplatnění také v automobilovém průmyslu a zábavě, nabídne nám mnohem více příležitostí a vybavení, které nám zpříjemní život.

Specialisté také předpokládají, že 5G síť nahradí technologii WiFi. Díky tomu budeme moci používat internet v naší domácnosti bez dalších zařízení. Bezesporu se jedná o velkou technologickou výzvu, a proto je kompletní výměna WiFi spíše zálibou budoucnosti. Změní se nepochybně i pouzdra pro chytré telefony, uzpůsobená pro lepší chytání vln ve standardu 5G.

Je technologie 5G škodlivá?

Na internetu najdeme mnoho článků přesvědčivých o škodlivosti 5G technologie. Síť využívá podobné vlny jako v případě mikrovlnné trouby, jsou však mnohonásobně slabší a neohrožují naše zdraví. Existují také obavy z neoprávněného sdružování zařízení, které by mohlo umožnit četné trestné činy. Dobré pouzdro na telefon RFID nás však před takovou situací ochrání. Proto se nemáme čeho bát. Dobré pouzdro na telefon ochrání zařízení před neoprávněným přístupem.

Doporučeno

pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel