Uložit do nákupního seznamu
Vytvořte nový nákupní seznam

Telefon – kdo, kdy a jak jej vynalezl?

2022-12-30
Telefon – kdo, kdy a jak jej vynalezl?

Přístup k nejnovějším mobilním technologiím nás nutí stále méně přemýšlet o tom, jak vznikly první telefony a kdy měly své průlomové premiéry telefonů, které v danou chvíli měnily tvář technologií po celém světě. Dnes je však ideální čas vstát a začít přemýšlet o tom, které modely změnily lidstvo a jak to udělaly. Zveme vás, abyste se seznámili s naší dnešní publikací!

Málokdo ví, že původní slovo „telefon“ pochází z řečtiny. Právě v Řecku si patentovali slova, která odděleně znamenala „dálkový“ a hlasový „hlas“. Jak však víme, toto slovo se vyvinulo a dnes se stále méně mluví o telefonech a stále častěji slyšíme o chytrých telefonech.

Alexander Graham Bell

3. března 1847 – 2. srpna 1922,

Co se týče oficiálního vynálezce telefonu, je to Graham Bell. Světově proslulý logomedik, učitel hudby, ale především vědec narozený ve Skotsku, jako první v roce 1876 předložil svůj objev patentovému úřadu v Kanadě.

Zajímavé je, že byl jen o dvě hodiny rychlejší než Elisha Gray, který chtěl podat velmi podobný patent. Elish se však opozdil a zapsal se do historie jako druhý jmenovaný, který se také v roce 1876 přiblížil velkému průlomu. Jeho telefon se samozřejmě lišil od toho, který navrhl Graham. Jde o to, že oba si byli podobní z hlediska aplikovaných řešení, která byla v té době ve světě dostupná.

Oba pánové však prošli mnohaletými procesy, které nakonec nerozhodly o tom, kdo je právoplatným otcem, a historie nakonec Grahama zapsala do svých stránek.

Kdy jsme poprvé slyšeli o mobilním telefonu?

Jako čtenáři této publikace má mnohem blíže k historii mobilního telefonu, která se odehrávala v 60. a 20. století. První mobilní telefon navrhla tehdy známá značka Erricsson, která vyrobila 40 kg vážící model, který dnes u prodejce stál tolik, co nový vůz střední třídy.

Pokud se však bavíme o prvním oficiálním modelu, který šel přímo do prodeje na trhu, jednalo se o telefon od výrobce jménem Motorola. Model DynaTAC byl rozhodně lidštějším řešením, jelikož vážil pouhé 2 kilogramy a přestože vypadal jako cihla, stále jsme se bavili o mnohem šikovnějším zařízení.

Mimochodem, pak telefony nepotřebovaly takové řešení, jako je kryt telefonu nebo pouzdro na smartphone. Neměly dotykové obrazovky, které jsou dnes vystaveny nejrůznějším náhodným událostem. Mnohé z prvních telefonů byly megaobrněné, jejichž příkladem je tzv „Brick“, neboli Nokia 3310, která je považována za model, který přežije téměř vše.

Kdy jsme poprvé slyšeli o dotykovém telefonu?

Zajímavostí je, že premiéra prvního dotykového telefonu se odehrála v roce 1992 a byl produktem IBM. Simonův model byl skutečným průlomem v buněčném světě. Zajímavostí je, že Simona se stejně jako dnešní Galaxy Note 10 ovládala stylusem. O použití pouzdra na telefon však nemohla být řeč.

Od té doby se telefony vyvíjely před našima očima. Dnes jsme svědky takových premiér, jako jsou značkové telefony jako Samsung Galaxy Z Flip nebo Samsung Galaxy Fold.

Doporučeno

pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel