Uložit do nákupního seznamu
Vytvořte nový nákupní seznam

Telefonní hovor z vesmíru

2022-08-31
Telefonní hovor z vesmíru

Je možný telefonát přímo z vesmíru? Touto otázkou se jistě mnozí z nás trápí nebo stále trápí. Dnes na ně odpovíme v naší publikaci zaměřené nejen na aspekt možnosti mluvit z vesmíru, ale také na konkrétní situace, které tuto skutečnost mohou potvrdit.

Je před vámi skutečně kosmická publikace podpořená skutečným příkladem, který se stal v roce 2011. Zveme vás ke společnému přezkoumání informací na toto téma!

Telefon z vesmíru – je to možné?

Navzdory tomu, že má k dispozici masivní technologii kosmických letů, průměrný člověk ví jen málo o tom, co je ve vesmíru možné a co není možné. Čas od času se k nám dostávají dílčí informace, spíše v podobě kuriozit, o tom, co se poprvé ve vesmíru usadilo, nebo jaká činnost byla na tomto pro naše tělo průkopnickém místě realizována.

Kosmos skrývá mnohá tajemství, ale s každou misí se pro lidstvo objevují nové možnosti, díky kterým jsme blíže nejen k možnosti „mainstreamovějšího“ startu na oběžnou dráhu, ale i k životu v ní každodenně.

Nejlepším důkazem toho je komunikační komunikace, která je možná na oběžné dráze. NASA již dlouho zajišťuje, aby kosmonauti mohli kontaktovat nejen své velitelské centrum na zemi, ale také jakékoli pevné a mobilní číslo na světě. Jak víte, kosmonauti se vydávají na mise, které trvají i déle než rok, což se promítá do potřeby komunikace s rodinou nebo přáteli.

Vesmírné stanice se proto mohou snadno připojit k libovolnému číslu na Zemi. To samozřejmě vyžaduje speciální protokol, protože spojení mohou astronauti uskutečnit pouze ve svém volném čase a za určitých podmínek. Chcete-li zavolat na zem, první číslo, které se objeví na konzole, je číslo „9“. Teprve poté realizujeme číslo zadáním národního telekódu, poté interního cílového čísla.

Astronaut omylem zavolal 911!

Pro přesnější ilustraci toho, kolik možností mají astronauti ve vesmíru, stojí za to použít příběh, který se odehrál v roce 2011. V té době se mise Mezinárodní vesmírné stanice zúčastnil Nizozemec, který byl ve vesmíru přes 200 dní.

Jeho běžné činnosti byly v pořádku. Den na vesmírné stanici byl dnem, který vyžadoval spoustu práce, ale ve volném čase mohl snadno navázat kontakt například s rodinou. To se rozhodl udělat jednoho dne, když chtěl být znovu shledán se svou rodinou.

Andre Kuiper, jak o něm mluvíme, se rozhodl zvolit rodinné číslo. Jak jsme zmínili dříve, protokol pro výběr čísla na zemi zahrnuje nutnost vybrat první číslo „9“, což Holanďan udělal. Pak by měl vytočit směrové číslo "011", ale zapomněl na číslo "0", a tak vytočil číslo americkým strážcům zákona. Zajímavé je, že spojení bylo úspěšné a ve skutečnosti Andre Kuiper zavolal na tísňovou linku.

Chybu si ale velmi rychle všiml a odpojil se, takže připojení trvalo jen vteřiny. Samotný fakt ale zaznamenala jak policie, tak stanice NASA, která se rozhodla případ prověřit.

Nizozemec ve stejný den obdržel informační e-mail, ve kterém se NASA ptala, proč bylo vybráno takové číslo. Naštěstí Nizozemec rychle vysvětlil svou chybu, která byla klasifikována jako kuriozita, která byla realizována proti jeho chybě.

Naštěstí Andre Kuiper nebyl za svou chybu ani pokárán, protože omylem provedl zajímavý experiment, který umožnil získat zajímavá data. NASA se rozhodla téma vynechat a nevyvodit z jeho chyby žádné důsledky, tím spíše, že spojení trvalo jen pár sekund a nebyly v něm uvedeny žádné informace. Holanďan právě zavěsil.

Výše uvedený příklad nám jasně ukazuje, že volání z vesmíru je nejen možné, ale také často používané astronauty.

Doporučeno

pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel