Uložit do nákupního seznamu
Vytvořte nový nákupní seznam

Vodotěsné telefony v roce 2020 – jaké modely si vybrat?

2022-09-23
Vodotěsné telefony v roce 2020 – jaké modely si vybrat?

Smartphone nás provází prakticky na každém kroku a to samozřejmě zvyšuje riziko jeho poškození. Jedním z nejčastějších rizik je navlhnutí telefonu, což může vést k neopravitelnému poškození zařízení. Velké oblibě se proto těší voděodolné telefony, které snesou velmi těžké podmínky. Zde představujeme pět voděodolných telefonů, které jsou nejlepší volbou pro rok 2020.

Jak mohu zkontrolovat, zda je můj telefon vodotěsný?

Nejprve pár slov na úvod, jak ověřit voděodolnost mobilního telefonu či jiného elektronického zařízení. Nejčastěji používáme normu PN-EN 60529: 2003, podle které zařízení obdrží IP kód se dvěma číslicemi. První číslice znamená ochranu před pevnými předměty (prach a nečistoty), zatímco druhá informuje o voděodolnosti. V tuto chvíli se zaměříme na druhou hodnotu, představující pět voděodolných telefonů, o které bude v roce 2020 mezi uživateli mimořádný zájem.

iPhone SE 2020

Naše klasifikace začíná iPhonem SE 2020, který je v roce 2020 extrémně populární. Jedná se o levný model určený všem lidem, kteří si chtějí koupit produkt Apple za rozumnou cenu. Z hlediska technických specifikací je Evropa 2020 slušná. Za zhruba 2000 PLN můžeme počítat se 3 GB RAM a 64 GB vestavěné paměti. Kromě toho pěkný fotoaparát a četné vybavení. Po stránce voděodolnosti si nový iPhone vede také velmi dobře. Telefon si zasloužil vysoké hodnocení IP67, a tedy jen o příčku pod nejvyšší třídou ochrany.

Samsung Galaxy S10+

Jedna z nejdůležitějších vlajkových lodí Samsungu v poslední době. Galaxy S10 je mezi milovníky korejské značky velmi oblíbenou volbou. V nejbohatší verzi výbavy má model 8 GM RAM a 512 GB vestavěné paměti. Samsung Galaxy S10+ poskytuje řadu vymožeností, vynikající fotoaparát a inovativní displej, který nabízí mimořádnou ostrost obrazu. Z hlediska voděodolnosti si model Samsung vysloužil třídu IP68, a tedy nejvyšší skóre.

Huawei P30 Pro

Z hlediska odolnosti a výdrže dostávají telefony Huawei velmi rozdílné názory. To vše díky velmi pečlivému zpracování nejdražších modelů a zjevně levné úpravě levnějších modelů. Jak je na tom Huawei P30 Pro s voděodolností? Nejlepší verze této vlajkové lodi si zasloužila nejvyšší hodnocení IP68. To je obzvláště důležité, vezmeme-li v úvahu skutečnost, že model je nadšeně vybírán nadšenci fotografie. Pouzdro nevypadá na běžném modelu P30 tak dobře. Zde je mu přiděleno krytí IP53. Pokud tedy vsadíte na levnější model, může být vodotěsné pouzdro na chytré telefony cennou vymožeností.

iPhone XS

Velký zmatek způsobilo zařazení různých modelů iPhonu z řady X. Model X si stejně jako XR vysloužil hodnocení IP67. To je vysoká známka, ale ne nejvyšší. Maximální hodnocení z hlediska voděodolnosti si vysloužil model XS. Jedná se o mimořádně úspěšný model uvedený na trh v druhé polovině roku 2018. Vzhledem k poklesu cen nových modelů za poslední dva roky je však iPhone XS oblíbenou volbou pro milovníky jablek v roce 2020.

Sony Xperia 5

Do našeho seznamu jsme se rozhodli zařadit značku, která se stále těší velké důvěře zákazníků. Sony Xperia 5 z roku 2019 je aktuálně jednou z nejlepších voleb za tuto cenu s přihlédnutím k technickým specifikacím. Zvláštní pozornost je však třeba věnovat míře voděodolnosti, protože jde o poněkud komplikovanou záležitost. Nejvybavenější modely Xperia 5 mají nejvyšší hodnocení IP68, ale rozpočtové verze si zasloužily pouze hodnocení IP65. Proto se vyplatí ověřit míru voděodolnosti konkrétního smartphonu, který nás zajímá.

O čem nás informuje označení IP68?

Je snadné si všimnout, že mnoho moderních a drahých smartphonů si zaslouží nejvyšší hodnocení na stupnici vodotěsnosti. Co nám skutečně říká kód IP68? Podle normy je to: „ochrana před účinky nepřetržitého ponořování do vody“. V praxi se jedná o předem dané situace, nastolené za podmínek mezi výrobcem a uživatelem. Jde především o dobu ponoření do vody, stejně jako o hloubku. Proto musíme mít na paměti, že ani třída IP68 nezaručuje, že telefon po pár hodinách ve vodě bude po takové koupeli správně fungovat.

Jak jinak mohu udržet svůj telefon mokrý?

Pokud máte obavy z poškození telefonu kontaktem s vlhkostí, můžeme vám doporučit ještě jedno jednoduché řešení, které zvýší vaši ochranu proti vodě. Vodotěsné pouzdro na telefon může být velmi dobrým řešením. V současné době je výběr na trhu velmi velký. Vodotěsné pouzdro na telefon velmi často využívají především lidé, kteří rádi fotí v podmínkách, které jsou pro zařízení extrémní. V kombinaci s voděodolným pouzdrem na telefon poskytne pouzdro uspokojivou úroveň ochrany.

Doporučeno

pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel