Uložit do nákupního seznamu
Vytvořte nový nákupní seznam

Vše, co potřebujete vědět o bateriích. Typy baterií v telefonech a další

2022-11-25
Vše, co potřebujete vědět o bateriích. Typy baterií v telefonech a další

Za léta provozu mobilních telefonů a poté chytrých telefonů se baterie již několikrát vyvíjely. Ve skutečnosti se baterie dodnes vyvíjejí, protože celulární průmysl zažil premiéru nových technologií baterií, které umožňují jejich rychlejší nabíjení nebo zvýšení jejich účinnosti. Dnes se však zaměříme na všechny aspekty související s aktuálně dostupnými bateriemi na trhu. Uvidíme, co je dnes na trhu dostupné a které z nich jsou nejlepší volbou v poměru k možnostem dostupným na trhu. Zveme!

Lithium-iontové (Li-lon) baterie

Nejoblíbenější baterie, které nás provázejí řadu let, ve kterých používáme mobilní telefony. Lithium-iontové baterie jsou dnes čím dál tím více zastaralé, i když je bez problému pořídíme, pokud máme starší typ mobilu. Lithium-iontové baterie jsou velmi dobře známé starým uživatelům Nokie, kteří je museli mnohokrát vyměňovat. V závislosti na modelu měly tyto baterie v praxi lepší nebo horší výkon s různými výsledky.

Pokud jde o specifika, lithium-iontová baterie se skládá z jedné elektrody, která je vyrobena z porézního uhlíku, a druhé - oxidů kovů. Jediným elektrolytem jsou v tomto případě soli lithia rozpuštěné v organické směsi. Tento typ baterie používá napětí 3,6 V.

Tato technologie je účinnější než její předchůdce, nikl-metal vodíkové (NiMH) baterie. Ve srovnání s lithium-iontovými bateriemi dokáže NiMH uložit dvakrát více energie, což se pro stále novější mobilní telefony stalo nepřijatelné. V lithium-iontové baterii se navíc nesetkáme s paměťovým efektem a tzv. líné bateriové efekty.

Důležité je, že lithium-iontová baterie také nevyžaduje formátování. Mnoho lidí o tom neví, a tak lidé, kteří si telefony s touto baterií kupují dodnes, používají formát, který je v tomto případě zbytečný.

Pokud chcete zachovat lithium-iontovou baterii ve správném stavu, měli byste ji nabíjet, jakmile je vybitá, a to co nejčastěji. Pokud zařízení s lithium-iontovou baterií delší dobu nepoužíváme, pak bychom měli nechat zařízení nabité na cca 40 %. V opačném případě může dojít k poškození naší baterie.

Měli bychom také pamatovat na to, abychom se vyhnuli úplnému vybití baterie, protože lithium-iontové baterie tento stav nemají rády.

Lithium-polymerové baterie (Li-Pol)

Jak již název napovídá, v tomto případě mluvíme o baterii vybavené vodivými polymery a také slitinami lithia. Svou konstrukcí zjevně připomínají lithium-iontové baterie. Samotné použití Li-Pol polymerů z nich dělá baterie vyznačující se vysokou flexibilitou a plochým tvarem (samotné články mohou mít jen několik milimetrů).

Existuje však něco, co ovlivňuje nevýhodu tohoto typu baterie. Je poměrně náchylný k poškození a dodnes nebyl uspokojivě vyřešen. I krátké přebití může baterii poškodit. Proto se v jejich případě vyplatí využít řešení zaměřená na dohled nad nabíjecím procesem, který se vyznačuje odpojením energie při plném nabití baterie.

Pokud jde o průměrnou kapacitu tohoto typu baterie, mluvíme zde o 3000 mAh, i když telefonní průmysl tento rozsah neustále rozšiřuje a dnes nové modely mobilních telefonů překračují číslo 4000 mAh a dokonce i 5000 mAh v případ specifičtějších smartphonů, které mají omezené možnosti a vychytávky. Výrobci však neustále pracují na nových řešeních. Je možné, že v příštích 5 letech dokonce uslyšíme o novém typu baterie, kterého je možné dosáhnout s přihlédnutím k technologickému vývoji po celém světě. Již dnes se testují nová řešení, která nahrazují dnešní baterie a poskytují jim ještě lepší hodnoty a také výrazně zlepšují rychlost nabíjení.

Doporučeno

pixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixelpixel